Látássérült Emberek Segédeszköz Konferenciája

LESEK - Semmivé válnak az akadályok

Sok látássérült emberrel megtörtént már, hogy tanácstalanná vált, mert nem ismerte az elérhető segédeszközök választékát, nem tudott választani a lehetséges megoldások rengetegéből, nem tudta, hol lehet beszerezni, kipróbálni azokat. Éppen ezekre a problémákra reflektálva hoztuk létre Magyarország első olyan weboldalát, amelyen a segédeszközöket fejlesztő vagy forgalmazó cégek, szervezetek egy helyen, egyszerre mutathatják be a látássérültek számára elengedhetetlen eszközöket.

Beszámoló a LESEK 2021 rendezvényről

A Vakok és Gyengénlátók Hermina Egyesülete és az Informatikai, Segédeszköz és Akadálymentesítési Bizottsága 2021. november 20-án 1 év kihagyást követően már nyolcadik alkalommal rendezte meg a nagy sikernek örvendő LESEK (Látássérült Emberek Segédeszköz Konferenciája) rendezvényt a Lipták villában!

Az idei rendezvényen a 2019 évhez hasonlóan új és érdekes előadásokkal és vendégekkel is előrukkoltunk!

Természetesen 2021-ben is a központban a segédeszközök, szolgáltatások álltak, melyeket a kiállítók mutattak be az érdeklődőknek. A 2021-es rendezvényen szép számmal vettek részt a látássérültek és olyan "ép" emberek, akik érdeklődnek a segédeszközök, illetve szolgáltatások felől.

A program az előző évekhez hasonlóan zajlott. A kiállítók standot állítottak, melynél mindenki kipróbálhatta az eszközöket, és információt kaphatott a szolgáltatásokról. Másik helyszínen pedig zajlottak az előadások.

A konferenciát Farkas Péter a Vakok és Gyengénlátók Hermina Egyesületének elnöke nyitotta meg.


A kísérő nélkül érkezőknek önkéntesek nyújtottak segítséget a konferencia kiállítóinak felkeresésében.


Idén is értékes nyereményekkel gazdagodtak azok a látogatók, akiknek a nyereménysorsoláson kedvezett a szerencse. 2019 évhez hasonlóan külön sorsoláson vettek részt a vak, gyengénlátó embereknek hasznos segédeszközök, majd a bárki által használható eszközök. Eltérés a korábbi évekhez képest, hogy csak az kaphatta meg nyereményét, aki végig a rendezvényen maradt, és megvárta a nyereménysorsolást.

A rendezvény teljes időtartama alatt a Hobby rádió Gépház címü műsora élőben közvetített a helyszínről! Érdekes interjúkat készített a kiállítókkal, előadókkal.

Köszönjük minden kedves látogatónak és kiállítónak, hogy jelenlétükkel megtisztelték rendezvényünket, és reméljük, hogy jövőre ismételten mindenkit viszontláthatunk, hiszen tudják: Ha november, akkor LESEK.

A rendezvény média partnere a Hobby rádió!


A felajánlott nyeremények:

  • VGYKE Láthatár bolt – 1 db. Fehér bot, 135cm Ledes+ szirénázó, 1 db. Kontrasztos, nagy kijelzős személymérleg. Nyeremények összértéke: 18.000 Ft.
  • Alko-soft Nomprofit Bt. – Dymo szalag feliratozó, 1 db. VinA-E egér videónagyító, 1 db. VinA 3.5M kézi videónagyító, 1 db. Debóra asztali óra. Nyeremények összértéke: 95.000 Ft.
  • Vakok és Gyengénlátók Hermina egyesülete -1 db. Tapintható karóra, 2 db. Magyarul beszélő karóra. Nyeremények összértéke: 40.000 Ft.
  • Informatika a Látássérültekért Alapítvány – 3 db. Ajándékcsomag. Tartalma Headset + pendrive. Nyeremények összértéke: 60.000 Ft.
  • Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete - 1 db Braille naptár kollekció, 1 éves előfizetés a Szemezgető, Egész-séker és Fülbevaló kiadványok Braille formátumban, 1 db nagybetűs asztali naptár tartóval . Nyeremények összértéke: 10.000 Ft.
  • MVGYOSZ – Segédeszközbolt – 2 db. 10.000 ft. vásárlási utalvány az MVGYOSZ segédeszközboltjába. Nyeremények összértéke: 20.000 Ft.
  • Együttlátók Alapítvány - Ajándékcsomag. Tartalma: Együttlátók Alapítvány logójával díszített bögre és vászontáska, valamint 1 pakli álösszetett szavas kártya, egy programkupon 2 fő részére, amellyel egy szabadon választható programon díjmentesen részt lehet venni, továbbá egy kézműves termék advent/mikulás jegyében. Nyeremények összértéke: 14.000 Ft.

A felajánlott nyeremények összértéke: 257.000 forint.

Galéria

A fényképre kattintva megtekinthető a rendezvényen készült képekből összeállított galéria.

LESEK 2021 LESEK 2021 LESEK 2021 LESEK 2021 LESEK 2021 LESEK 2021 LESEK 2021 LESEK 2021 LESEK 2021 LESEK 2021 LESEK 2021 LESEK 2021 LESEK 2021 LESEK 2021 LESEK 2021 LESEK 2021 LESEK 2021 LESEK 2021

Előadások hanganyaga

A korábban már jól bevált gyakorlat alapján természetesen gondoltunk azokra is, akik valamilyen oknál fogva nem tudtak részt venni a LESEK 2021 rendezvény egészén, vagy bármelyik részén. A LESEK 2017 legérdekesebb és legjobb pillanatai meghallgathatóak.

Az előadások a nevekre kattintva letölthetőek Az előadások nevei alatt lesznek a linkek. A programban lévő előadások sorrendje stimmel.

Letöltés - Együttlátás? Kikkel, hogyan, mikor és miképpen? (Együttlátók Alapítvány bemutatkozása). Előadó Bieber Mária az Alapítvány elnöke.
Letöltés - Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete. – Telefotel. Előadó Nemes-Nagy Tünde az egyesület elnöke.
Letöltés - MÁV új Elvira rendszerének bemutatása. Előadó Velegi István szoftverfejlesztő
Letöltés - Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség - Web akadálymentességi ellenőrzési tevékenység tapasztalatai. Előadó Ócsvári Áron, Majosházi Csaba főosztályvezető.

Amennyiben online szeretné meghallgatni az előadások hanganyagait, kattintson ezekre a linkekre:

Együttlátás? Kikkel, hogyan, mikor és miképpen? (Együttlátók Alapítvány bemutatkozása). Előadó Bieber Mária az Alapítvány elnöke.
Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete. – Telefotel. Előadó Nemes-Nagy Tünde az egyesület elnöke.
MÁV új Elvira rendszerének bemutatása. Előadó Velegi István szoftverfejlesztő
Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség - Web akadálymentességi ellenőrzési tevékenység tapasztalatai. Előadó Ócsvári Áron, Majosházi Csaba főosztályvezető.

Videófelvétel a LESEK 2021-ről

A felvételt megtekintheti itt, vagy a LESEK YouTube csatornáján


Reméljük, hogy jövőre ugyanitt, ugyanígy ismételten találkozunk!