Látássérült Emberek Segédeszköz Konferenciája

LESEK - Semmivé válnak az akadályok

Sok látássérült emberrel megtörtént már, hogy tanácstalanná vált, mert nem ismerte az elérhető segédeszközök választékát, nem tudott választani a lehetséges megoldások rengetegéből, nem tudta, hol lehet beszerezni, kipróbálni azokat. Éppen ezekre a problémákra reflektálva hoztuk létre Magyarország első olyan weboldalát, amelyen a segédeszközöket fejlesztő vagy forgalmazó cégek, szervezetek egy helyen, egyszerre mutathatják be a látássérültek számára elengedhetetlen eszközöket.

Rólunk

A Vakok és Gyengénlátók Hermina Egyesületének Informatikai Segédeszköz és Akadálymentesítési Bizottsága (ISAB) 2010-ben azzal a céllal jött létre, hogy felkutassa, felvegye a kapcsolatot azokkal a cégekkel, forgalmazókkal, akik a látássérültek életében felmerülő mindennapi problémákra nyújtanak segítséget megoldást, valamint tájékoztassa az érintetteket az aktualitásokról. Eleinte Informatikai és Segédeszköz Bizottságként (ISB) tevékenykedett három fővel. A bizottság tagjai folyamatosan tájékoztatták a több száz fősre tehető és folyamatosan bővülő érdeklődők táborát a már meglévő, és újonnan megjelenő segédeszközökről, azok elérhetőségéről és használatáról egyaránt. A segítségnyújtás elsősorban informatikai jellegű volt, mely kapcsán képernyőolvasó, képernyőnagyító, karakterfelismerő szoftvereket, braille kijelzőket, scannereket, hangoskönyv lejátszókat, különböző videónagyítókat és okostelefonokat, valamint azok alkalmazásait ismerhették meg az érdeklődők.

2012-ben azonban kibővült a bizottság tevékenysége, hisz rá kellett jönnünk, hogy sokszor maga az akadálymentesítés is elválaszthatatlan része tevékenységünknek, ezért újabb taggal egészült ki a bizottság. Azóta számos sikeres akadálymentesítési projekt tervezésében, megvalósításában és ellenőrzésében vettünk részt tanácsadóként.

2013-ban egyre inkább érlelődött a bizottság tagjaiban az, hogy az általuk végzett tevékenységek centralizálásával talán még több emberhez eljutva nyújthatnak hatékonyabb segítséget. Ennek eredményeként született meg a LESEK konferencia.

Sokszor tapasztaltuk, hogy az általunk kiadott elérhetőségek szórólapok nem igazán vezettek a kívánt cél eléréséhez, ugyanis ezek vagy elkallódtak, vagy a látássérültségből fakadó problémák miatt azok felkeresése sokszor nehézkesség, megoldhatatlanná vált. Ezért gondoltuk azt, hogy évente egy napon, egy időben és egy mindenki által jól ismert és könnyedén megközelíthető helyen összehozzuk a már jól ismert forgalmazókat az érintettekkel, lehetőséget biztosítva arra, hogy személyesen tájékozódjanak, vásároljanak, vagy az e tárgykörben kiírandó pályázatokon céltudatosabban igényeljék a számukra fontos, sokszor nélkülözhetetlen eszközöket. A 2013-ban elsőként megszervezett esemény az ország minden pontjáról megjelenő igen nagyszámú érdeklődővel együtt megmutatta, hogy igenis szükség van ilyen jellegű konferenciák szervezésére, ahol a kiállított segédeszközökön kívül számos hasznos előadás keretén kerülhetnek közelebb az érdeklődők a számukra hasznos tárgyakhoz és információkhoz.

Fontos megjegyezni, hogy ezen rendezvény nem csak az ország bármelyik tagegyesületénél regisztrált tagok számára kíván segítséget és hasznos tájékoztatást adni, hanem mindazok számára is, akiknél bármilyen okból kifolyólag látásromlás következett be.

Mindebből kifolyólag mindenkit várunk a rendezvényünkre, hogy kínálatunkkal hasznos megoldást találjunk fennálló problémáinak megoldására, és ismételten hozzájuttathassuk ahhoz, hogy egy „teljes” életet élhessen.

Az egyik legfontosabb érzékszervünk a szem. A mindennapjainkban elénk kerülő információk igen jelentős hányada a látás segítségével jut el hozzánk, mely napjainkban egyre inkább érvényesül. Ezért ennek hiánya, vagy korlátozott mértékben való működése kiszolgáltatott helyzetbe kényszeríti az érintettet és sokszor csak egy harmadik fél (segítő személy) közreműködésével tud megoldani sokszor egyszerűnek tűnő hétköznapi feladatokat is. A célunk az, hogy minél több emberhez eljutva, minél több segédeszköz felsorakoztatásával elérjük azt, hogy mindenki számára segítség nélkül egyre több tevékenység önállóan megoldható legyen.