Látássérült Emberek Segédeszköz Konferenciája

LESEK - Semmivé válnak az akadályok

Sok látássérült emberrel megtörtént már, hogy tanácstalanná vált, mert nem ismerte az elérhető segédeszközök választékát, nem tudott választani a lehetséges megoldások rengetegéből, nem tudta, hol lehet beszerezni, kipróbálni azokat. Éppen ezekre a problémákra reflektálva hoztuk létre Magyarország első olyan weboldalát, amelyen a segédeszközöket fejlesztő vagy forgalmazó cégek, szervezetek egy helyen, egyszerre mutathatják be a látássérültek számára elengedhetetlen eszközöket.

NVDA - Az ingyenes képernyőolvasó

A NonVisual Desktop Access (NVDA) egy ingyenes, nyílt forráskódú képernyőolvasó program a Microsoft Windows operációs rendszerhez. A szoftver lehetőséget nyújt Windowst futtató számítógépek használatához vakok és gyengénlátók számára. Segítségével a felhasználó követni tudja a képernyőn történő eseményeket, melyeket az NVDA az operációs rendszer lekérdezésével egy beszédszintetizátor által juttat el a felhasználóhoz.

A felolvasó programot 2008 óta egy kizárólag látássérültekből álló önkéntes csapat honosítja, Ócsvári Áron vezetésével.

A képernyőolvasó ingyenesen használható - megkötések nélkül. A képernyőolvasó beépített beszéd szintetizátora magyar nyelven viszonylag gyengébb minőségű; azon felhasználók számára, akik jobb minőségű hangot szeretnének, használhatják a Windows 10-ben debütáló új magyar beszédhangot (Szabolcs), vagy megvásárolhatnak egy professzionális beszédszintetizátort (Nuance Vocalizer Expressive). A beszédszintetizátorokat az NVDA standhoz látogató érdeklődők a gyakorlatban is kipróbálhatják a konferencia ideje alatt.

Az NVDA képernyőolvasó főbb tulajdonságai

  • A képernyőolvasót az NvAccess Ausztrál szervezet fejleszti, melyet nagy cégek (Google, Microsoft, Adobe) mellett az NVDA felhasználók is támogatnak.
  • Az NVDA több mint 40 nyelven érhető el, így világszerte használják mind magánszemélyek, mind vállalati felhasználók. Az üzenetek és a felhasználói felület többnyelvűsége mellett az NVDA lehetőséget biztosít a tartalom megfelelő nyelvű felolvasásához, amennyiben a használni kívánt beszédszintetizátor képes az adott nyelven megszólalni.
  • Az NVDA tartalmazza az eSpeak, egy ingyenes, nyílt forráskódú és többnyelvű beszédszintetizátor programot. Ezen kívül az NVDA használni tudja a SAPI4 és SAPI5 beszédmotorokat a beszéd előállításához, valamint a Microsoft új beszédhangjait (One-core beszédhangok).
  • A Braille kijelzővel rendelkező felhasználók számára az NVDA lehetőséget biztosít az információ megjelenítésére a kijelzőn. Az NVDA a teljesség igénye nélkül az alábbi braille kijelzőket támogatja: Freedom Scientific Pacmate és Focus, Handy Tech, valamint a BRLTTY programcsomagban található kijelzők.

Bővebb információk olvashatóak az NVDA magyar oldalán.

Ócsvári Áron 2015 októberétől dolgozik egyéni vállalkozóként. Főképp webes projektek fejlesztésében vesz részt. Szívügye a webes akadálymentesítés, melyet külön szolgáltatásként nyújt ügyfeleinek. Oldala Bitron - akadálymentes weboldal készítés néven érhető el. Az NVDA projektet a honosítócsapat tagjaival együtt önkéntesen végzi, ám tervei között szerepel, hogy a későbbiekben vállalkozása profitjának egy részéből alkalmazzon valakit a honosítási feladatok ellátására.


Ócsvári Áron E.V.
E-mail: info@bitron.hu
Tel: +3630-267-25-07